Etter årevis med backtesting av strategier på aksjer er det en ting vi nå begynner å bli sikre på. Det er ingenting som tyder på at aksjer som faller, endrer seg raskere enn de som stiger. Hva betyr dette? Jo, at aksjer som stiger, har jevnt over historisk samme stigningstakt som aksjer som synker, bare med motsatt fortegn på endringen. For de av oss som har en kvantitativ og statistisk fremgangsmåte til aksjehandel, gir dette oss informasjons-edge som vi kan bruke til planlegging og tålmodighetstrening. Du bør være både psykisk- og likvid forberedt på å sitte lengre i de posisjonene som har en positiv urealisert gevinst, enn de som står med urealisert tap.

Større gevinst eller bedre hitrate?

De fleste av oss vet hvordan det føles når vi ser en posisjon går i riktig retning. Det er som en ekstern kraft tar muspekeren og drar den mot salgsknappen. Underbevisstheten har satt i gang et kjempeprosjekt for å finne en årsak til hvorfor du bør selge posisjonen umiddelbart eller i dag. For tidlig. Det som kalles ’confirmation bias’ spiller inn, og du finner ofte det du leter etter. Det kan være analytikere som sier selg, det kan være en dag med litt nedgang eller det kan være en trang til å vise de andre på Tradefloor at også du kan banke inn profitt. Likevel, en gevinst er ikke alltid en god gevinst. Husk at for hver gevinst du tar som har en netto gevinst lavere enn snittgevinstene dine, så må du øke treffprosenten i dine kommende handler for å opprettholde en positiv resultatforventning. Husker du formelen for resultatforventning vet vi at hvis du stadig treffer på færre handler, må du øke i gevinststørrelse for å holde oppe den gode flyten. Etterhvert finner man sin personlige preferanse, enten at det er enklere å sitte litt til i vinnere, eller at man øker treffsikkerheten. For oss i Tradefloor er valget større vinnere, og heller litt lavere treffprosent. Husk også at høy treffprosent bærer med seg subtilt press på å hele veien prestere. Noen ganger gjelder ’less is more’, og du kan også senke skuldrene.

90% av tiden på noe som er 90% usikkert

De fleste husker tiden hvor man først begynte å se på aksjer. Det var en ting som betydde noe. Selskaper, selskaper, selskaper. Har du et tips? Hva er best? Bør man kjøpe nå? Kjøpe i morgen? Mentaliteten ser aldri ut til å forsvinne, og den er tydelig blant nybegynnerne du finner i aksjegrupper på Facebook, forum og også hos nybegynnere på Tradefloor. For de som ender opp med å handle mye, vet vi at flertallet statistisk skal feile og miste mye av kapitalen sin. Da får vi også et hint om at fokuset på å ha riktig i den ene eller den andre aksjen ikke alltid er levedyktig over tid. Man bruker tid og krefter på å få høy treffprosent. Enten det er fundamentalt eller teknisk. Det er klart det er hyggelig å treffe godt på en Funcom-release, men skal man da være avhengig av et nytt Conan hvert år? Og samtidig time det riktig? Vi elsker markedet der ute, og det er aldri meningen å ta fra noen motivasjonen for aksjetrading, men vil påminne deg om markedets ekstreme grad av uorden. Hvorfor da bruke mesteparten av tiden på noe som er utenfor din evne til å påvirke uansett? Heldigvis er det elementer man kan bruke tid og ressurser på. Elementer hvor du er sjefen, og dine avgjørelser får større påvirkning. Vi tenker på prosessene som inngår i ’money management’ som posisjonsstørrelser, kontinuitet, holding-time, snitt-tap, snittgevinst og alt som inngår i formelen om resultatforventning som vi så ofte nevner. Etter mer enn 8 år med forskning og handel basert på backtesting, mener vi nå ha å bevist at denne beskrevne tilfeldigheten vi ser i markedet heldigvis også kan utnyttes.

Hvis jeg ikke skal bruke tid på å finne selskaper, hva da?

Warren Buffet er ikke som tradere flest, og er en ekspert i nettopp det å plukke gode selskaper. I den siste dokumentaren fra HBO om geniet fra Omaha peker han selv på en effekt han sier selv har stått for mye av suksessen. Han trenger ikke å ha riktig alltid, men når han treffer, ja da treffer han stort. Warren har mye kapital og sprer godt rundt seg. Analogen han selv bruker er kommer fra baseball, hvor man også må bomme mye for å treffe en home run. Buffet har gjort tusenvis av handler vi aldri får høre om. Feil i massevis! Men det er ok. De er bare en nødvendig brikke i det store spillet. Skal vi ha råd til å bomme masse, må vi også huske og holde posisjonene små. Mest sannsynlig mindre posisjonsstørrelser enn hva du handler for i dag.

Relativ tålmodighet – i forhold til hva?

Drømmen om raske penger ligger latent for hver posisjon man tar. Desto mer trent du er til å innse realitetene om at vinnere må holdes lengre enn taperne, gevinstene må være større og at dette tar tid, desto fortere vil få resultater. Tålmodighet må måles opp mot noe, og vi anbefaler derfor at du logger snittperioden i dager du har på gevinstene dine mot tapene. Vi tenker da på de realiserte, ferdige handlene dine. Her gjelder det å være ærlig. På Tradefloor logger vi handler, og vi vil i fremtiden legge inn automatikk i dette med antall dager pr. posisjon slik at det blir enklere for deg å måle opp mot tipsene som allerede viser forventet holding-time. Når du backtester en strategi, eller bruker en av våre algoritmer får du også se forventet periode i dager for den aktuelle traden. Dette mener vi er viktig, og det kan forberede deg på å få maksimalt ut av posisjonen. Du ville ikke tatt den kaka ut av ovnen for tidlig, og det samme gjelder for aksjene. Lykke til!

Dette var den siste av 5 artikler i serien Tradingskolen fra Tradefloor. Du finner de andre artiklene under, og vi håper du har fått glede av dem. Legg gjerne igjen kommentarer eller del artiklene der du trives på sosiale medier. Vi får ikke nok av denne sporten vi driver med, og kommer nok til å fortsette med å både publisere og tjene penger ved å fokusere på prosess, metode og psykologi. Vi vil gjerne høre om din fremgangsmåte, uansett om den er teknisk eller fundamental. Heng deg med, så snakkes vi på Tradefloor.