Det eneste som er sikkert når du selger en posisjon med gevinst, er at profitten fra denne handelen i alle fall ikke kan bli større. Dette er opplagt for de fleste, men forskning viser likevel at de fleste tradere selger gevinster for tidlig. I denne artikkelen vil vi vise et knep som setter denne tankegangen i system, og vi kaller det forsinket salg. Å bruke fastsatte spilleregler for salg kan hjelpe deg med å øke din resultatforventning, som vi skrev om i første artikkel i Tradingskolen.

Swing-traden som ble en trend-trade

12.september skrev vi et blogginnlegg kalt Den deriverte. I artikkelen fortalte vi om en metode hvor du kjøper og selger på ekstremalpunkter i tekniske moment-indikatorer, og hvordan du ved hjelp av Tradefloor finner punktene. Forsinket salg-metoden bygger på bruk av ekstremalpunkter, men hvor du i stedet for å handle blindt på neste maksima (topp-punkt i en eller flere tekniske indikatorer) eller minima, ignorer signalet og venter på neste. Eventuelt det neste etter det igjen. Vi testet dette på Tradefloor-kontoret og la inn en regel for ”ignore signal” i Tradefloor’s strategimodul. Det oppstod umiddelbart en wow-effekt med hensyn til Risk:Reward forhold.

Fenomenet tolker vi som at den opprinnelige swing-traden blir om til en trend-trade, og resultatene er ikke til å ta feil av. Ingen har vondt av å holde litt lengre på en vinner, og spesielt ikke når du i tillegg selger på et lokalt maksima. Det ser ut som du får det beste fra to verdener (Swing vs. Trend).

Praktisk og faktisk

Oljeprisen svinger godt om dagen, og gir muligheter både for korte intradag-handler og mellomlange posisjoner på en til flere måneder. Dette eksempelet med forsinket salg kommer fra en intradag olje-trade som ble gjennomført av et par av medlemmene på Tradefloor 29. september. Vær oppmerksom på at metoden er minst like anvendbar i mellomlange og lange posisjoner.

Oljeprisen reagerte brått ned intradag etter å ha skutt i taket på Opec-nyheter. En dyp markering og bunnpunkt i Trix samt at den deriverte for Trix snudde til positivt ga en kjøpsmulighet. Chartet var satt opp med 30 sekunders Heikin-Ashi Candlesticks, og ved så kort tidsperspektiv var planen å vente til ekstremalpunkt nr.3 i Trix for salgstidspunkt. Etter posisjonen var kjøpt, kom første ekstremalpunkt i Trix ganske fort. Her sitter vi allerede på gevinst, men velger å fortsette med forsinket-salg metoden og ignorerer dette.

Inngang (blå) og første topp og ekstremalpunkt i Trix-indikatoren.

Etter første ekstremalpunkt har passert begynner vi å vente på neste. Nå kommer den psykiske utfordringen, nettopp det å se en urealisert gevinst delvis forsvinne, og i verste tilfelle gå i stop-loss. Er det snakk om en trade på mellomlang sikt er det garantert at du må sitte gjennom nyheter, makro, analyser og støy som prøver å gjøre alt for at du skal selge traden for tidlig. Vær sterk og hold deg til planen.

Etter en stund ser vi at den første bunnen i Trix-indikatoren dannes (lysebrun). Dette er et krav for at vi skal få det 2. positive ekstremalpunktet (2.Topp). Vi kan nå gjette oss til et intervall hvor 3. ekstremalpunkt kan komme, hvis vi er heldige og dette skulle inntreffe.

Selve salget

Hvis du fremdeles holder på posisjonen din etter at 2.topp har passert, bør du nå gjøre deg klar til å handle. Du har jo allerede planlagt og bestemt deg for å selge på det 3.ekstremalpunktet. Dette kan være like rundt hjørnet. Det å handle basert på en hendelse som allerede har skjedd, er ofte for sent. Nå kommer det viktigste; Forskning fra Tradefloor og forsinket salg-metoden tilsier at du bør selge på vei opp til det som kan være ekstremalpunktet, gitt at kursen til aksjen er kommet over der den var ved i forrige ekstremalpunkt (2.topp). Det kan hende at aksjen går ytterligere, men selger du i et slik drag opp, gitt at du har to lavere ekstremaltopper bak deg, kan du ta gevinsten med god samvittighet.

Verdt å vite i etterkant

Som vi ser fra det siste bildet, er situasjonen mye mer tydelig etter at handelen er gjennomført. Dette poengterer viktigheten av å slippe traden før toppen i ditt planlagte ekstremalpunkt er tegnet i chartet. Til slutt er det viktig å forstå at antall ekstremalpunkter du teller deg gjennom, kan ha en direkte påvirkning på treffprosenten din. Jo lengre du sitter i aksjen og antall ekstremalpunkter passerer, desto større sjans er det for at trenden og den positive perioden er over, og at handelen snur ned og må brytes. At du får et forbedret Risk:Reward forhold i lengden, er vi derimot ikke i tvil om. Slike innganger som fra denne situasjonen finner du ved hjelp av strategiene som har navnet Frontalis på Tradefloor. Sjekk spesielt ut nyheten Frontalis Zero som virkelig tar de dype bunnpunktene i Trix og gir deg kjøpsanbefalinger. Bli med oss og hold posisjonene litt lengre enn vanlig (forsinket salg) ved å telle ekstremalpunkter. Det vil synes i resultatene. Når du får din første vinner, gleder vi oss til å høre fra deg. Vi snakkes på Tradefloor!

Dette er den andre av fem artikler i serien Tradingskolen fra Tradefloor. Artiklene blir først publiser til medlemmene på Tradefloor, og senere i bloggen vår. Hvis du likte artikkelen blir vi glade om du deler den, eller deltar i chatten for videre diskusjon. Send oss gjerne kommentarer på e-post til [email protected] , eller Tweet med oss på @TradefloorNO.